Kampen mot brunsneglene kan vinnes med «Nemaslug»

Brunsneglene er kannibaler. Defor er denne oppskriften den mest effektive i kampen mot utryddelse av dette skadedyret. Fremgangsmåten er prisbelønt. Mannen bak heter her Mo.

Etter to-tre år er boligområdet der Mo bor i Elnesvågen i Fræna kommune, nå helt sneglefritt. Like sneglefritt kan det bli andre steder i landet dersom folk går sammen, kjøper nematodemiddelet Nemaslug på et hagesenter og går fram på riktig måte.Hans oppskrift er som følger:

  1. Samle inn store mengder med snegler fra hagen/boligområdet.
  2. Nemaslug løses opp i lunkent vann i en bøtte (1 pakke kan løses opp i 50 liter vann).
  3. Sneglene legges over i et dørslag (sil) og dyppes i bøtta.
  4. Sneglene klippes i to med en vanlig saks og føres tilbake i bøtta.
  5. Sneglerestene legges ut som åte på skyggefulle steder og der snegler ellers trives.
  6. Tøm på middelet som er igjen i bøtta over sneglerestene.
  7. Det tar ikke lang tid før friske snegler kjenner lukten og strømmer til.
  8. Sneglene spiser restene av sine artsfrender, blir selv smittet og dør – og blir i neste runde spist av andre, friske snegler som også blir syke og dør. Snart er boligområdet sneglefritt.

Middelet Nemaslug koster noen kroner i innkjøp og er dessuten en ferskvare som må oppbevares i kjøleskap. Mos råd er derfor at flere går sammen om jobben og samler inn snegler over et større område. Da blir det mer effektivt.
Middelet inneholder nematoder som har med seg bakterier, og det er bakteriene som avliver sneglen. Middelet blir importert av gartnersenteret i Lier.